Legenden om Sankta Barbara

Barbara hette en en ung kvinna som enligt legendberättelsen levde i Nikomedia (nuvarande Izmit i Turkiet) på den tiden när Maximiniani var romersk kejsare, omkring år 300. Barbaras far hette Dioscuros och var en rik och mäktig person. När Barbara var femton år gammal kom han på idén att låsa in sin dotter i ett torn. Anledningen var att han var noga med att se till att Barbara

ej skulle ses av någon man, för hennes skönhets och fägrings skull. Många stora herrar bådo att få henne till hustru.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 41

Till saken hörde också att hon var kristen, till skillnad från sin far.

Hon var ännu inte döpt, men dock trodde hon på Vår Herre Jesus Kristus. Hennes fader for långt bort i landet i något ärende, och under tiden blev Barbara döpt hemma i sitt torn. Därefter gick hon omkring i tornet och ritade korstecknet på stenstolparna med sitt finger. Och stenen blev mjuk som vax, och korsets tecken kan ses där ännu i dag. Hon slog sönder sin faders avgudar av guld och silver, som voro i tornet hos henne.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 41

Snart därefter kom Dioscuros hem från sin resa, och nu hade han kommit på en ny tanke, Barbara skulle giftas bort. Följaktligen

gick han in i tornet och underrättade henne om sin vilja. Sankta Barbara såg på sin fader och sade: "Fader, tvinga mig icke till att taga man mot min vilja! Du skall veta, att jag ingen annan man vill hava än min käre Herre Jesus Kristus, som min själ har utvalt till sin brudgum." Då fadern hörde, att hon var kristen och såg sina gudar sönderslagna, vart han mäkta vred, drog sitt svärd och ville dräpa henne.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 41

På något sätt lyckades Barbara ändå komma undan, och hon flydde till ett berg där hon gömde sig i en grotta. Men hennes far kom snart efter:

Fadern lopp efter och fann två herdar, som vaktade sin boskap på samma berg. Han sporde dem, om de hade sett någon jungfru där. Den ene herden svarade nej och ville icke röja henne, men den andre tecknade med sitt finger och visade, var hon hade gömt sig. Fadern kom dit och ryckte henne fram vid håret och piskade henne gräsligt, så att hennes blod flöt ner på jorden, och drog henne tillbaka med sig hem. Då hon såg herden, som hade yppat hennes gömställe, förbannade hon honom, och strax vart han förvandlad till en sten, och alla hans får blevo gräshoppor.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 41-42

Dioscuros stängde sedan in Barbara i en mörk källare och krävde att hon måste avsäga sig sin kristna tro. När Barbara vägrade såg han till att hon hamnade i fängelse och inför en domstol.

Då domaren såg hennes fägring, sade han till henne: "Barbara, skona dig själv och offra till våra gudar, annars skall du antvardas åt de grymmaste pinor." Sankta Barbara svarade: "Jag skall offra åt min Herre Jesus Kristus, som har skapat himmel och jord och havet och allt det i dem är. Om dina djävulsgudar säger profeten: 'De hava mun och tala icke, ögon och se icke, öron och höra icke, händer och röra dem icke, fötter och kunna icke gå, och ingen anda är i deras mun. De som dem göra, skola varda dem like, så ock alla, som på dem tro.'" Då uppfylldes domaren med stor vrede och bjöd, att man skulle avkläda henne och slå hennes lekamen med tjurpiska och gnida hennes sår med vass tagelduk. Hennes lekamen blev slagen och uppfylldes med blodiga sår.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 42

Efter att hon utsatts för dessa plågor bestämdes det att Barbara skulle låsas in i en fängelsecell i väntan på beslut om hur hon skulle avrättas. Barbara hade dock bara stärkts i sin övertygelse, än mer så efter det som hände följande natt:

Samma natt vid midnattstiden visade sig Vår Herre för henne i ett outsägligt sken och sade: "Barbara, var stark och vid god tröst! Stor glädje skall varda i himmelrik och på jorden för din pinas skull. Räds icke hövdingens hot och vrede! Jag är med dig, och jag skall befria dig från de pinor, som påläggas dig." Och strax blev hon helad och helbrägda, och alla hennes sår läktes, så att inga märken efter dem syntes. Vår Herre välsignade henne och for så till himmelrik. Och Sankta Barbara blev kvar med stor glädje och hugnad.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 42-43

På morgonen upptäckte domaren att Barbaras sår mirakulöst hade läkts, vilket bara fick till resultat att Barbara torterades ännu mer. Men vad hon än utsattes för så gav hon ändå inte med sig, även om hon var förtvivlad, bönade och bad:

"Herre Jesus Kristus, som ser och känner alla hjärtan, du vet, att jag lider dessa pinor för min kärlek till dig. Stå mig bi och övergiv mig icke i denna strid!"
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 43

Det slutade med att hon dömdes till halshuggning, och det var hennes egen far Dioscuros, som skulle hålla i svärdet:

Då gladde hon sig av allt hjärta och skyndade dit, där hennes pina skulle ändas. Medan hon leddes bort, bad hon under tårar innerligen till Vår Herre och sade: "Herre Jesus Kristus, himmelens och jordens skapare, deras frälsare och helare, som tro på dig, hör min bön och giv mig, din tjänarinna, som för din skulle lidit dessa pinor, den nåden, att du värdigas giva syndernas förlåtelse åt alla dem, som åkalla ditt namn, i det de hålla i åminnelse min pina! Och erinra dig aldrig mer deras synder, och låt dem ej gå till spillo i dödens stund, utan få skriftermål och din välsignade lekamen och föras till evinnerlig ära!" Då hördes en röst av himmelen, så sägande: "Kom, min utvalda och allra fagraste, och vila dig i min faders hus i himmelrik. Det du beder om, är dig visserligen givet av mig."

Under det dessa ord talades, kom den helga jungfrun till pinorummet. Och hennes egen fader högg med grymhet och vrede av hennes huvud med ett enda hugg. Och strax kom en ljungeld från himmelen och uppbrände fadern, så att ej ens ett enda ben av honom fanns kvar.

Denna pina har den heliga jungfrun Sankta Barbara lidit, emedan hon ej vill emot Guds bud tillbedja avgudar. Därföre skall du taga efterdöme av henne. Vilja dina föräldrar råda dig till något ont, skall du dem icke lyda i detta! Lyder du dem, så förtappar du din själ.
LEGENDER FRÅN SVERIGES MEDELTID SIDAN 43-44

<<< tillbaka