Sök via teman och index Sök via placering Sök via placering Bygghistorik Ur kalkmålningarnas historia Boktips Till Spånga församlings officiella hemsida

Den här webbplatsen handlar om Spånga kyrka, en medeltidskyrka som ligger i det som numera är gränsmarkerna mellan två stockholmsförorter, Tensta och Rinkeby.

Att det handlar om Spånga betyder inte att man måste speciellt känna till denna plats och byggnad för att få något ut av att surfa runt i "Länkar till historien". Bilderna och texterna är gjorda med tanke på att här ska finnas något att hämta för vem som helst som är intresserad av vad kyrkor kan ha att berätta om religion och om historia.

För att sidorna ska komma till sin rätt bör din webbläsare vara av version 6.0 eller senare. Optimerat för 800x600 pixlar.
Jakob
Dekorationer målade på 1300-talet
Elie himmelsfärd, detalj
AnvapenHuvudbaner
Bläddra i "helgonkalendern"
Välj datum och se om ditt namn finns med, läs ur legenderna som berättar om helgonen bakom namnet
Hur gammal är kyrkan?
Vilka delar är äldst? Har kalkmålningarna varit övermålade någon gång? Länkar till svar här
Seriestrip à la medeltid
Nitton bilder om två profeter. Läs texterna och se bilderna om Elia och Elisha
Massor av vapen...
Spånga kyrka
OM PROJEKTET
två sätt att navigera:
SÖK VIA TEMAN
SÖK VIA PLACERING
Har du varit inne i Spånga kyrka och sett något som du undrar över?
Använd "Sök via placering i kyrkan"
Vad finns som handlar om Bibeln? Något om 1700-talet? Medeltiden?
Länken "Sök via teman" har en lista över ämnen att välja mellan

I en kyrka finns det en mängd bilder och symboler som betyder olika saker som har att göra med att byggnaden är en helig plats där man firar gudstjänst. Samtidigt handlar alla dessa målningar, skulpturer, minnestavlor - alla dessa utsmyckningar från olika tider - inte enbart om själva religionen. De har också något att berätta i största allmänhet om hur människor haft det och levat genom tiderna - de är länkar till historien.