en bruksanvisning till bildserien om elia och elisha

I Kungaböckerna i Gamla testamentet berättas det om två profeter vid namn Elia och Elisha. Elia var den äldsta av dem, Elisha blev hans efterträdare och tog över efter Elias död. Var än de två profeterna gick fram så skedde det märkvärdiga, men också grymma saker. Berättelserna om dem är som ofta i Gamla testamentet - storslagna, otäcka, vackra, fantastiska, färgstarka.

För ungefär 560 år sedan målade någon illustrationer till de här berättelserna i taket i Spånga kyrka. Det blev till en lång bildserie. Flera av bilderna har förstörts genom årens lopp, men 19 av dem finns kvar. Några är svåra att urskilja idag, andra tydliga och fina.

I menyn här bredvid (även i den klickbara bilden nedan) finns länkar till var och en av bilderna. Där kan man också läsa delar ur bibeltexten som hänger ihop med respektive bild tillsammans med en del förklarande texter. Det bästa är att titta på bildserien i turordning, och gå i menyn uppifrån och ner. Då följer man också den kronologi som finns i berättelserna i Kungaböckerna.

I taket i kyrkan är bilderna målade i den här ordningen:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Det är en bildserie, och några gånger fungerar bilderna faktiskt precis som rutorna i en serietidning. De två scenerna när Elia sover i öknen, och sedan vaknar och ser en ängel är exempel på en sådan "seriestrip" à la medeltid:
Att i webbformat med sin begränsade plats visa bilder som i original är målade över större ytor av taket, som den här långsmala seriestrippen, är inte det lättaste. Därför kommer bilderna inte alltid till sin rätt. En annan sak som gör att det egentligen är allra bäst att titta på dem på plats där de är målade i valven är att de kongenialt har anpassats efter takets form. Det gör att när man tittar på dem i tvådimensionellt skick, som här, ser det ibland ut som att perspektivet far iväg åt alla möjliga håll, som bilden av när Elisha går och plöjer:

Förebilden till målningarna är alltså berättelserna i Gamla testamentet. Men det är inte hela sanningen. För att hämta inspiration kan det mycket väl vara så att målaren använde sig av böcker där det fanns illustrationer till just händelserna i Kungaböckerna och mycket annat ur Bibeln. Exempel på sådana böcker är de så kallade Biblia pauperum och Concordantia caritatis. Men dessutom, och det är något som gör kyrkmålningar från medeltiden så extra intressanta, så hämtade målarna inspiration från sin omgivning. Därför handlar texterna som finns att läsa i anslutning till Elia och Elishabilderna visserligen till stor del om berättelsen i Gamla testamentet, men här finns också en del infogat som handlar om medeltidens värld.

På webbplatsens del som handlar om kalkmålningarnas historia i Spånga kyrka finns mer att läsa om vem som målat och varför.
Klicka här
>>>

Gå direkt till första bilden i serien >>>